"A jó könyv mindig megtalálta, ma is megtalálja azokat, akiknek íródott." - Vavyan Fable

2015. szeptember 3.

Kimaradt kritikák #1

Sziasztok!
A Kimaradt Kritikák rovatunk az utóbbi időben meg nem született vélemények pótlására szolgál, hiszen attól még, hogy eltűntünk, ugyanúgy olvastunk és rohangáltunk a könyvesboltba. :)  
Ebben a posztban az alábbi kötetek kerülnek nagyító alá:
- Tavi Kata: Ballépések
- Sophie Jordan: Tűzláng
- Leiner Laura: Késtél

TAVI KATA: BALLÉPÉSEK

Szeptember van, és tanévnyitó, Lilla szorongva várja Krisztiánt. Nyár elején elcsattant egy csók, de utána hiába vár folytatásra. Krisztián körül teljes a káosz, a rockistennek kinéző fiú elutasító Lillával és másokkal, sőt, a kosarazásban sem leli örömét.
Mi folyik a háttérben? Mit kavar a felbukkanó exbarátnő, Adrienn? Miért állít be Lilla bulijára és miért kezdenek verekedni a srácok?
Lilla éli a tánctagozat mindennapjait, de az iskolai órák és fellépések mellett nyitva tartja a szemét. Rájön, hogy Márk és Krisztián ellenséges viszonya mögött apró, múltbeli titkok rejlenek, és szuperkém barátnőivel akcióba lendül, hogy megtudja, mi az igazság.
Ám Lillát meg mások figyelik, akik félreértik a fiúkkal folytatott barátságát, és mocskos pletykákat terjesztenek.
Vajon mit érez iránta Krisztián? És kit szeret Márk?
Lilla keményen küzd, szenvedélyesen táncol, de néha elbukik. Lesz olyan fiú, aki erős karjával átöleli és az Élet nagy táncparkettjén igazi társa lesz?

Nagy elvárásokkal fordultam a könyv felé, ugyanakkor nyári kikapcsolódásnak is szántam. Szerettem az első részt, kíváncsi voltam a másodikra, és ez a regény igazán jól sikerült. Annak ellenére, hogy amikor olvastam, éppen szünet volt, tökéletesen átjött az iskolai hangulat.
Nagyon tetszettek az apró poénok, Lilla szerencsétlenkedése és a táncos részek, összességében kellemes, elégedett érzéssel fejeztem be a könyvet, de hibái azért így is voltak.
Nekem például a szívatások a végére már kicsit túl durvának tűntek annak fényében, hogy az egész barátok között történt, Krisztián és Lilla viszonya pedig… A sok vita miatt annyira nem jött át az ő nagy szerelmük, se a többieké (igen, nekem az a másik szerelmi szál is fura), de piros pont, hogy egy olyan srác a főhős ábrándozásainak tárgya, aki nem teljes egészében bunkó és egocentrikus. Nem is tökéletes, de mi így szeretjük. :)
Lilla tényleg gyakran került nagy slamasztikába, és néhány alkalom után már idegesített, hogy megfutamodik, de szerencsére szépen lassan felülkerekedett a problémákon, és tinédzser létére ügyesen megoldotta őket. (Csak ne ütné bele az orrát mindenki dolgába.)
Érdekes és izgis könyv volt, tele cikis, vicces helyzetekkel és fordulatos meglepetésekkel, amik odaragasztják az ember kezéhez a kötetet.

Pontozás: 5/4

~oOo~ 

SOPHIE JORDAN: TŰZLÁNG

EGY FÉLTVE ŐRZÖTT TITOK. 
HALÁLOS ELLENSÉGEK. 
PUSZTULÁSRA ÍTÉLT SZERELEM.
A drakik a sárkányok mai leszármazottai, akik képesek emberből sárkánnyá, és sárkányból emberré változni. A tűzokádás ritka képességével megáldott Jacinda még a drakik között is különlegesnek számít, mikor azonban lázadó természete miatt családja menekülni kényszerül az emberek világába, a lány nagyon nehezen tud beilleszkedni új közegébe. Közben egyre gyengül a benne élő draki szellem, és az egyetlen lény, aki képes életet lehelni Jacinda sárkány-énjébe nem más, mint a gyönyörű, rejtélyes Will. Csakhogy Will családja drakikra vadászik, ám Jacinda annak ellenére sem képes ellenállni a fiúnak, hogy tudja: nem csak saját életét, de a drakik legféltettebb titkát is kockára teszi.
Mitikus erejű, magával ragadó történet egy lányról, aki szembeszállt az elvárásokkal, és akinek szerelme ősi tilalomfákat döntött le.


Elég vegyes érzelmekkel fejeztem be ezt a könyvet. Egyrészt nagyon tetszett, hiszen különleges természetfeletti lényekről szólt, akik szerencsére nem a manapság elterjedt klisés szörnyek mintájára lettek felépítve. Kreatív az ötlet, hogy egy régi mitikus teremtménytől származnak, mégis egyediek. Ezzel együtt szépen ki volt dolgozva a hátterük is, imádtam az apró, elejtett magyarázatokat olvasni. (Főleg a drakik természethez való viszonyát. Azok a részek kivétel nélkül gyönyörűek voltak.) Másrészt viszont egyáltalán nem tökéletes ez a történet sem. Ott van például a szerelem. Én értem, hogy nagy hatást gyakoroltak egymásra meg minden, de nekem ez – akármilyen szemszögből is nézem – túl instant. Alig beszélgetnek, csak majd a vége fele, a többi alkalommal leginkább smárolnak vagy előkészületeket tesznek a smárolásra. Ezen kívül számomra kicsit túl kegyetlen volt Jacinda családjának hozzáállása a drakikhoz. Annyira elvoltak a saját kis világukban, hogy egyáltalán nem csodálkoztam, amikor minden a fejükre szakadt. Bár ehhez Jacinda döntésképtelensége is jelentősen hozzájárult.
A Tűzláng kellemes élmény volt, mindenképpen folytatom a sorozatot, de egyelőre nem tett rám túl mély benyomást.

Pontozás: 5/3

~oOo~ 

LEINER LAURA: KÉSTÉL

Budai Rebeka, aki tizenhat évesen egy gimnáziumi együttesben játszott, egy átlagos napon zenés videót posztolt az egyik közösségi oldalra. A dal pillanatok alatt hihetetlenül népszerű lett, és Rebekát felkarolta Körte, a tetoválóművészből lett zenei menedzser. Azóta az egész ország Bexiként ismeri a tinisztárt. 
Bexit most egy zenei tehetségkutató műsor elődöntőjébe hívják, hogy duettet énekeljen Nagy Márkkal, az egyik versenyzővel. Menedzsere tanácsára a lány eleget tesz a felkérésnek, mert kell a reklám a hamarosan megjelenő második lemezének. És ezzel kezdetét veszi egy nagyon zűrös hét.
A Késtél a Bexi-sorozat első kötete.


Vicces, kellemes olvasmány volt, de engem valahogy nem tartott izgalomban. Kezd kicsit zavarni, hogy Laura összes főhősnője szerencsétlen. Bexi még annyira nem is, mert pl. Renihez képest sokkal talpraesettebb volt, de így is…
Különleges a sztárok világáról olvasni, habár engem túlzottan nem érdekelnek az elemzős, információáradatos részek, de ismét piros pontos volt a férfi főhős, Márk. Egy idegesítő, egoista kis piperkőc, aki egyáltalán nem tökéletes, nem hiperszuper, sőt néha kifejezetten irritáló, de mégis imádnivaló. Krisztiánhoz hasonlóan ő is felrúgja a tökéletes pasi szabályt, csak ő a másik oldalról közelíti meg.
A humort természetesen mint mindig, most is imádtam. A témaválasztás és a pont jókor jövő poénok vitték el a hátán az egész regényt.
Látszik a köteten, hogy egy sorozat kezdete, sok történetszál maradt nyitva. És az a függővég…
Mikor az utolsó oldalhoz értem sikerült egy cifrát káromkodnom. Hogy lehet így lezárni egy könyvet?! Hogy?!

Pontozás: 5/3
Írta: Lya

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése